Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség

„Tania” Interreg Europe

911 400 000 Ft Európai Unió

PGI02125


A Baranya a megyei önkormányzat partnerként részt vesz a kármentesítés témakörét felölelő, TANIA elnevezésű projektben.

A múlt században lezajlott, nem körültekintően végzett ipari, bányászati, katonai és mezőgazdasági tevékenységek a talajban és a felszín alatti vizekben olyan szennyezéseket okoztak, amelyek veszélyeztetik az emberi egészséget, az ökoszisztémát, és a felszín alatti ivóvízkészletek biztonságos igénybevételét. Európában nagyságrendileg 2,5 millió potenciálisan szennyezett terület található, amelynek 14%-a igényel azonnali beavatkozást. Magyarországon jelenleg közel 2000 potenciálisan szennyezett és igazoltan szennyezett terület szerepel az Országos Környezeti Kármentesítési Program nyilvántartásában, amelyek valamilyen szintű kármentesítési feladatot igényelnek.

A versenyképes és egyben fenntartható fejlődés és az egészségesebb természeti környezet elérése, a természeti örökség megőrzése, valamint a környezetszennyezés káros hatásainak csökkentése a 2017. január elsejével kezdődött TANIA projekt célja, mely az olaszországi Empoli Valdesa Fejlesztési Ügynökség vezetésével, valamint a Baranya Megyei Önkormányzaton kívül francia, finn és görög partnerséggel valósul meg.

A kármentesítést megcélzó projekt a nanotechnológiát helyezi előtérbe, mely a különféle szennyezés kezelésének egy alacsony költségű, biztonságos és hatékony módszere.

Az INTERREG EUROPE Program keretében megvalósuló, 1.280.735 EUR költségvetésű, 85%-os ERFA támogatású projektből Baranya megye és szakmai partnerei 152.500 euróval gazdálkodhatnak. A program két fázisban valósul meg. Az első három év során kerül sor a tapasztalatok, és jó gyakorlat megosztására, valamint elkészül a Cselekvési Terv, majd a második fázisban a Cselekvési Terv megvalósulásának nyomon követése zajlik. A projekt 2021. december 31-én zárul.

A program keretében rendezvényszervezési feladatokat lát el a Kft, nemzetközi partnertalálkozókat, illetve stakeholder találkozókat szervez.


Vissza


További projektjeink

SHARE Interreg Europe

Projekt megvalósításának összege:

372 000 000 Ft Európai Unió PGI02325

Ős-Dráva Program

Projekt megvalósításának összege:

0 Ft Európai Unió Ős-Dráva Program

Kincses Baranya Fesztivál

Projekt megvalósításának összege:

5 000 000 Ft Baranya Megyei Önkormányzat Kincses Baranya Fesztivál