Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség

Bee2Bee - a méhek védelméért

A Baranya Megyei Önkormányzat részt vesz a Bee2Bee projektben két horvátországi partnerrel

A Bee2Bee c. projektben részt vesz a Baranya Megyei Önkormányzat két horvátországi partnerrel, a Virovitica Város Önkormányzatával és Virovitica Turisztikai Ügynökségével. Szakmai támogatóként a Pécsi Méhész Egyesületet és a Mecseki Mézes Körút Egyesület áll a projekt hátterében, akik a szakmai részért felelősek.

A projekt hosszú távú célja a méz fogyasztásának növelése, a méz és az egyéb méhészeti termékek népszerűsítése, kiemelve az egészségre gyakorolt pozitív hatását, a környezettudatosság erősítése a méhek védelmén keresztül,  a mézhez kapcsolódó turizmus fejlesztése, turisztikai ajánlatok kialakítása, a határmenti térségben versenyképesség javítása új turisztikai pontok kialakításával, illetve közös piaci márka (brand) létrehozása. A projekt további célja a határon átnyúló kapcsolatok erősítése érdekében a méhészek közötti együttműködés támogatása, „Méh szafari” tematikus út kialakítása. 

Virovitica (Verőce) város elsődleges célja a "Mézes város" imázs megteremtése, a magyar oldalon elsősorban mézhez kötődő rendezvények (Szt. Ambrus nap, méz verseny), népszerűsítő kampányok megvalósítása, a Baranya Megyei méhészetek marketing támogatása a cél. Közös feladat egy stratégia, akcióterv létrehozása, tréningek megvalósítása munkanélküliek számára, akik méhésszé szeretnének válni, ill. gyakorló méhészek tréningje, ahhoz, hogy animátorokká váljanak. Ez utóbbi azért hasznos, mert a projekt keretében az animátorok fogják népszerűsíteni a gyerekek számára a mézet és a méhészeti szakmát, valamint az ehhez kapcsolódó egészségtudatosságot. Tanulmányút, weboldal, brosúra, térkép a tematikus útról, mobil alkalmazás, promóciós videó, workshop-ok, valamint a tematikus út kialakítása is szerepel a feladatok között.

A kampány célja, hogy a nagyközönséghez eljusson a méz, mint termék, a méhészet, mint tevékenység hasznossága, előnyei és szükségessége, ezzel is növelve a környezet és egészségtudatosságot, és a mézfogyasztás növekedését. Az agro-iskola koncepció segítségével a legfiatalabb generációk esetében is ráirányítja a figyelmet méz és a méhek által termelt termékek  fontosságára.

Projekt időtartama: 16 hónap (várható kezdés: 2017.06.01.)

Projekt teljes kötségvetése 257.234 EUR, BMÖ költségvetése: 130.048 EUR (85% ERFA, 10% hazai társfinanszírozás, 5% önerő)
További hírek