Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség

A HAMAG-BICRO Blight projektek támogatási döntéseit adta át

Támogatási döntések

Verőce, 2021. május 14. – A Horvát KKV fejlesztési, Innovációs és Beruházási Ügynökség (HAMAG-BICRO) 12 db B Light határon átnyúló együttműködési projekt finanszírozásáról szóló határozattal, összesen 3,8 millió euró értékben ítélt oda támogatást horvát és magyar vállalkozóknak. Ezek a kiválasztott projekt javaslatok a Magyarország-Horvátország határon átnyúló együttműködési program, az un. Blight 4. felhívására érkeztek. A díjátadó ünnepséget a Megyei Önkormányzat verőcei épületében tartották.

A díjátadón részt vett őexcellenciája, Dr. Demcsák Csaba, Magyarország nagykövete. Nataša Tramišak, a Regionális Fejlesztési és Uniós alapokért felelős Miniszter köszöntő beszédet mondott: “A technológiák, termékek és szolgáltatások fejlesztésére vonatkozó konkrét projektötletek finanszírozása és a disztribúciós hálózatok bővítése mellett rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a B Light program ösztönzi az innováció fejlesztését a termelésben, és erősíti a határon átnyúló partnerségeket is. Annak köszönhetően, hogy a horvát partnerek rendkívül sikeresen hajtják végre a határon átnyúló együttműködési projekteket a 2014–2020 közötti pénzügyi időszakban, a Horvát Köztársaság a 2021–2027 közötti pénzügyi időszakban jelentősen növelni fogja a Magyarországgal való határon átnyúló együttműködési program forrásainak elosztását.

A házigazda Igor Andrović úr, Virovitica-Podravina megye prefektusa köszöntötte a közönséget, és elmondta: “Virovitica-Podravina megye évek óta sikeres együttműködést ápol magyar szomszédaival. Különösen örülünk a kis- és középvállalkozások és a kézművesek együttműködésének, mert a határ soha el nem választott bennünket, és nem fog, hanem egyesít és új lehetőségeket kínál.“

A pozitívan értékelt projektjavaslatok finanszírozásáról szóló döntéseket Nataša Tramišak Regionális Fejlesztési és Európai uniós alapokért felelős Miniszter és Vjeran Vrbanec úr, a HAMAG-BICRO Ügynökség Igazgatótanácsának Elnöke adta át, aki elmondta: „Ma 12 ígéretes, 3,8 millió euró értékű, határon átnyúló együttműködési projekt finanszírozásáról szóló határozatot ítélünk oda, amelyből 267 311 eurót Virovitica-Podravina megyében fektetnek be. Az előző három felhívás keretében 20 határon átnyúló együttműködési projektet támogattunk, összesen 6,5 millió euró értékben, amelyek közül 1,3 millió euró Virovitica-Podravina megyéhez kapcsolódik. Ezek a számok komoly pénzügyi injekciót jelentenek a két ország határterülete számára.”

A résztvevőket Szűcs Márton Úr, az INTERREG V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Titkárságának vezetője is köszöntötte, aki kiemelte, hogy a “Blight” támogatási program stratégiai projekt, egy olyan kísérleti projekt, amelynek célja az együttműködés, a közös fejlesztési tevékenységek és az új piacokra való belépés lehetővé tétele Magyarországon és Horvátországban. Reményét fejezte ki, hogy a kis- és középvállalkozások céljai megvalósulnak, és a sikeres vállalkozások a jövőben is együttműködnek.

A B LIGHT (Beneficiary Light Grant Scheme) egy olyan támogatási rendszer, amely a Magyarország – Horvátország határ menti kis- és középvállalkozások együttműködését finanszírozza az Interreg V-A Együttműködési Program Magyarország – Horvátország 2014-2020 keretében.

A HAMAG-BICRO, mint a B Light program vezető kedvezményezettje, a programterület regionális (megyei) fejlesztési ügynökségeivel együttműködve valósítja meg a projektet. A B Light programon belüli, határon átnyúló együttműködés erősíti a vállalkozói kapacitásokat a program területén, növeli a vállalatok versenyképességét, és ezáltal lehetővé teszi a nemzetközi piacon való elhelyezkedésüket. A program összértéke 7,5 millió euró.




További hírek